میرشكاك مطرح كرد؛

نثر آهنگین عطار بر نثر موزون ابراهیم گلستان تاثیر گذاشت

نثر آهنگین عطار بر نثر موزون ابراهیم گلستان تاثیر گذاشت

به گزارش پرسی بلاگ، یوسفعلی میرشکاک در نشست درس گفتارهای شاهنامه اظهار داشت: نثر آهنگین عطار نیشابوری در تذکرة اﻷوﻟﻴﺎء بر نثر موزون ابراهیم گلستان تاثیر گذاشت.



به گزارش پرسی بلاگ به نقل از مهر، هفتاد و سومین جلسه از درس گفتارهای شاهنامه روز گذشته سه شنبه ۲ مراد با حضور یوسفعلی میرشکاک شاعر و پژوهشگر ادبی در دفتر پاسداشت زبان فارسی حوزه هنری در سالن سلمان هراتی حوزه هنری برگزار گردید.
میرشکاک در این نشست از درس گفتارهای شاهنامه به بحث تضاد و تفاوت «خرد» و «خرد برتر» پرداخت و اظهار داشت: «پیران ویسه» مظهر خرد و صلح است اما به پیشگویی های موبدان و سخن نیاکان که گفته اند از نژاد افراسیاب و کیقباد، شهریاری پدید می آید که توران را ویران می کند، باور ندارد.
وی اضافه کرد: «افراسیاب» به فرّ شهریاری خود، هم خواب دیده و هم از پدرخود «پشنگ» و دیگر بزرگان شنیده است که این پیوند سخت شوم است. پیران، که وزیر و سپهسالار افراسیاب است، با «خرد چاره گر» خود به افراسیاب می گوید چگونه امکان دارد که از مردی چون سیاوش فرزندی جهان آشوب پدیدآید و به فرض که تقدیر چنین رقم زده شده باشد؛ نمی توانی از پیش آمدن آن جلوگیری کنی. به جای توجه به خواب و پیشگویی عقلت را به کار بینداز و فرنگیس را به عقد سیاوش دربیاور.
این پژوهشگر افزود: هنگامی که سیاوش شهر ویژه و شگفت آور خویش را می سازد، با این که خود می داند فرجامش چیست از موبدان می خواهد که طالع شهر و فرجام آنرا گزارش کنند و موبدان هم می گویند این شهر نامبارک است. هنگام بازدید پیران و سیاوش از شهر، پیران از شگفتی های شهر شادمان است اما سیاوش به گریه می افتد و از کشته شدن خود به دست افراسیاب سخن می گوید. پیران با خود می اندیشد اگر چنین اتفاقی بیفتد من مقصرم که او را به توران زمین کشاندم و حرف افراسیاب را باور نکردم. بعد طبق معمول خردچاره اندیش و تدبیرگر خویش را با این پندار می فریبد که سیاوش به غم غربت و دوری از ایران دچارشده که چنین می گوید.
میرشکاک اظهار داشت: جالب اینجاست، نه خرد یا عقل متعارف و نه خرد برتر، که به عواقب امور واقف است، هیچ تغییری نمی توانند در سرنوشت ایجاد کنند. اما تفاوت این دو خرد دراین است که دارنده عقل متعارف با سرنوشت می جنگد اما کسی که از فرّه خرد برتر بهره مند است و از فرجام خود با خبر است، تسلیم سرنوشت می شود. به قول حافظ: «چو قسمتِ ازلی بی حضورِ ما کردند / گر اندکی نه به وِفقِ رضاست خرده مگیر.»
وی همینطور در سی وپنجمین درس گفتارهای زیبایی شناسی زبان فارسی هم که همزمان اما مجزا با درس گفتارهای شاهنامه و با عرضه او برگزار می شود، به نثر آهنگین عطار نیشابوری در تذکرة اﻷولیاء و تاثیر آن بر نثر موزون ابراهیم گلستان پرداخت.
این پژوهشگر و شاعر در انتها جلسه درس گفتارهای زیبایی شناسی زبان فارسی که در آن به هزار سال نثر پارسی پرداخت می شود، ضمن اشاره به ادامه بحث نثر آهنگین عطار در تذکرة اﻷولیاء در جلسات آینده این درس گفتارها اظهار داشت: از این پس با یکی از متون کهن آشنایی پیدا می نماییم و علاوه بر مرور هزار سال نثر پارسی، به بررسی کتاب هایی می پردازیم که کریم کشاورز در کتاب «هزار سال نثر پارسی» چندان توجهی به آنها نداشته است. در این گونه برگزیده ها، تاثیر ایدئولوژی حزب توده (مارکسیسم قلابی وطنی) آشکار است. همان گونه که در کتاب «سخن و سخنوران» بدیع الزمان فروزانفر، بحثی در مورد دین و آئین و مسلک شاعران نمی بینیم و «ایران گرایی قلابی» سبب شده که مرحوم فروزانفر وارد مقولات آئینی نشود. بنابراین، باید مستقیم به سراغ آثار ماندگار شاعران و نویسندگان و مورخان رفت.


منبع:

1403/05/03
20:22:37
5.0 / 5
293
تگهای خبر: آثار , آهنگ , كتاب
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۷ بعلاوه ۳
پرسی بلاگ